Gaat de overheid weer ouderwets uw spaargeld opeten?

Gaat de overheid weer ouderwets uw spaargeld opeten?01-01-2016
Inmiddels is bij de meeste mensen het kwartje gevallen: als u in een verpleegtehuis wordt opgenomen en u hebt een spaarzaam leven geleid, dan gaat de overheid hiervan profiteren.
Sinds 1 januari 2013 is de wetgeving aangepast. Wordt u in een verpleegtehuis opgenomen, dan wordt uw eigen bijdrage berekend over uw verzamelinkomen. Dit was vóór 1 januari 2013 ook het geval. Echter, na 1 januari 2013 wordt tevens een opslag in rekening gebracht van 8% over uw (box 3) vermogen. Inmiddels zijn er al wel weer enkele versoepelingen aangekondigd, maar de opslag van 8% blijft gehandhaafd. De eigen bijdrage kan hierdoor behoorlijk oplopen. Wel geldt een maximale eigen bijdrage van ongeveer 2300 euro per 4 weken.

Wat kunt u doen om een hoge eigen bijdrage te voorkomen?
Als u getrouwd bent en kinderen heeft, dan krijgen uw kinderen (over het algemeen) bij overlijden van u of uw partner een erfdeel in de vorm van een geldvordering die opeisbaar is bij overlijden van de langstlevende van u beiden. U kunt in uw testament bepalen dat deze geldvordering tevens opeisbaar wordt als de langstlevende wordt opgenomen in een verpleegtehuis.
U kunt uw vermogen inbrengen in een B.V.. Vermogen in een B.V. wordt niet meegenomen bij de berekening van de eigen bijdrage. Of dit aantrekkelijk is in uw situatie hangt onder meer af van de samenstelling van uw vermogen.
U kunt een volmacht geven die een ander de mogelijkheid geeft om uw vermogen weg te schenken op het moment dat u hiertoe zelf niet meer in staat bent. Vanzelfsprekend moet dit wel iemand zijn die u volledig kunt vertrouwen. Wellicht dat u verder nog bepaalde restricties aan deze volmacht wilt verbinden.
U kunt beleggen in vermogen dat vrijgesteld is voor de berekening van de eigen bijdrage. U kunt dan denken aan groen sparen of beleggen in bos, natuur en landgoederen. Wanneer u belegt in bos, natuur en landgoederen is dit vermogen bij uw overlijden ook vrijgesteld van erfbelasting.
Er zijn mogelijkheden om een hoge eigen bijdrage te voorkomen. Er zijn echter ook kanttekeningen te plaatsen. Verder kan de wetgeving wijzigen waardoor bepaalde maatregelen in uw nadeel kunnen werken. Laat u daarom goed adviseren.

Geschreven door mr. G. van der Heiden
Notaris, specialist estate planning, ondernemersadviseur bij Notariskantoor Van der Heiden
www.estateplanningadviseur.nl
Terug

Enkele klanten aan het woord

notaris van der heiden

Een goed juridisch en fiscaal advies is voor Notariskantoor Van der Heiden belangrijker dan een akte passeren. Als Notariskantoor hechten wij aan verdieping. Wat is er op tegen om onze drive te vertalen in juridisch en fiscaal unieke oplossingen?

Onze gegevens
Volg ons

Routeplanner