Een koekje van eigen deeg

Een koekje van eigen deeg01-01-2016
Staatssecretaris de Jager heeft punten gescoord. In korte tijd heeft hij een herziening van de Successiewet weten te realiseren. De gedachte achter de herziening is: eenvoudiger en goedkoper. Althans zo werd het gebracht richting de media. Het feit dat de herziening belastingneutraal zou gaan gebeuren (het mocht de belastingdienst niets kosten) werd minder benadrukt richting de media. Met name constructies ter vermijding van belasting zouden worden aangepakt. Een voorbeeld waar De Jager een stokje voor wil steken zijn de renteloze leningen. In het verleden was het mogelijk om, zonder hiervoor schenkingsrecht te moeten betalen, renteloos leningen te verstrekken mits de lening direct opeisbaar was en de schuldenaar in staat was om de lening terug te betalen. Dit gebeurde vaak in ouder-kind situaties.

De Jager zag hierin een bevoordeling en heeft hier wat aan gedaan. Wanneer een lening wordt verstrekt aan de kinderen, en de lening direct opeisbaar is, moet er volgens De Jager minimaal 6% rente worden betaald. Deze herziening heeft niets met eenvoudiger en goedkoper te maken, maar lijkt meer op het opleggen van een extra beperking aan het Nederlandse volk. Een goede adviseur weet bij de meeste wijzigingen de belastingdienst een koekje van eigen deeg te geven. Zo ook bij deze wijziging. We creëren een situatie waarbij de belastingdienst de schenking voor ons gaat doen.

Stel uw kind gaat een huis kopen en u wilt hem helpen. U leent uw kind € 100.000,- tegen 6% rente. De lening is direct opeisbaar. U ontvangt ieder jaar 6.000 euro aan rente terwijl u op uw spaarrekening slechts 2.000 euro aan rente zou ontvangen. Uw kind heeft renteaftrek over 6.000 euro. Vervolgens schenkt u uw kind belastingvrij 4.000 euro. U zou immers op uw spaarrekening ook maar 2.000 euro aan rente ontvangen. Schenking van de belastingdienst: de renteaftrek over 4.000 euro. Dank u wel belastingdienst!

Geschreven door mr. G. van der Heiden
Notaris, specialist estate planning, ondernemersadviseur bij Notariskantoor Van der Heiden
Terug

Enkele klanten aan het woord

notaris van der heiden

Een goed juridisch en fiscaal advies is voor Notariskantoor Van der Heiden belangrijker dan een akte passeren. Als Notariskantoor hechten wij aan verdieping. Wat is er op tegen om onze drive te vertalen in juridisch en fiscaal unieke oplossingen?

Onze gegevens
Volg ons

Routeplanner