Levenstestament01-01-2019
‘Als meisje logeerde ik bij mijn tante, nu kan ik iets voor haar terugdoen’

Miep, de 88-jarige tante van Jeannette Terlaak, moest plotseling verhuizen. Het verzorgingshuis waar haar tante woonde werd gesloten. Samen met haar man zocht Jeannette nieuwe woonruimte. Vanaf dat moment deed tante steeds vaker een beroep op Jeannette. Totdat de bank om een volmacht vroeg.

‘Als meisje logeerde ik altijd bij mijn oom en tante. Ik heb hier mooie herinneringen aan. Toen tante mij steeds vaker vroeg om haar met dingen te helpen, vond ik dat vanzelfsprekend. Nu kan ik iets voor haar terugdoen’, zegt Jeannette. Haar tante had geld geleend aan de zoon van een goede vriendin om een eigen zaak te beginnen. Er waren duidelijke afspraken gemaakt over het terugbetalen, maar na maanden was nog niet eens de helft van het bedrag terugbetaald. Jeannette zocht contact met deze zoon en maakte hem nogmaals attent op de gemaakte afspraken. Gelukkig heeft haar tante haar geld teruggekregen.

Volmacht
Verder ontdekte Jeannette dat haar tante zich de afgelopen jaren allerlei beleggingsproducten had laten aanpraten, die voor haar helemaal niet gunstig waren. ‘Toen ik op verzoek van mijn tante contact zocht met de bank om te overleggen over een oplossing zeiden ze: “U hebt geen volmacht, we kunnen niet met u praten”.’ De tante van Jeannette had al wel een testament waarin haar nicht is benoemd als executeur. Een testament geldt pas na het overlijden. Tijdens het leven kan je ook in situaties terechtkomen waarin je zelf je zaken niet goed meer kunt regelen. ‘Mijn tante is weduwe en heeft geen kinderen. Daarom doet ze een beroep op mij en mijn man. Het was dan ook belangrijk om zo snel mogelijk voor die volmacht te zorgen’, aldus Jeannette.

Rekening en verantwoording
Inmiddels heeft Jeannette die volmacht wel. Haar tante heeft een levenstestament bij de notaris laten opstellen, waarin ze haar nicht heeft aangewezen als degene die haar mag vertegenwoordigen. Zij is benoemd tot gevolmachtigde. Tweemaal per jaar moet Jeannette rekening en verantwoording afleggen aan de notaris. ‘Dan worden alle inkomsten en uitgaven boven een bepaald bedrag doorgenomen. Zo is het ook vastgelegd in het levenstestament én zo is het ook goed’, besluit Jeannette.

Geschreven door mr. G. van der Heiden
Notaris, specialist estate planning, ondernemersadviseur bij Notariskantoor Van der Heiden
Terug

Enkele klanten aan het woord

notaris van der heiden

Een goed juridisch en fiscaal advies is voor Notariskantoor Van der Heiden belangrijker dan een akte passeren. Als Notariskantoor hechten wij aan verdieping. Wat is er op tegen om onze drive te vertalen in juridisch en fiscaal unieke oplossingen?

Onze gegevens
Volg ons

Routeplanner