Ondernemen, overlijden en de fiscus I

Ondernemen, overlijden en de fiscus I01-01-2023
Piet Jansen is een hardwerkende ondernemer in de Alblasserwaard. Marges van 20-30% zijn voor Piet geen uitzondering. De zaken gaan dan ook goed bij Piet.

Door hard werken en goede marges heeft Piet inmiddels een behoorlijk kapitaal op kunnen bouwen. Over de vraag of er bij overlijden nog belasting betaald moet worden over het opgebouwde vermogen in zijn besloten vennootschap heeft Piet nog niet vaak nagedacht.

Recent is Piet gebeld door zijn vaste notaris. Zijn notaris heeft hem verzocht om eens langs te komen om de belastingheffing bij overlijden over zijn vermogen in zijn B.V.’s te inventariseren. De regels zijn namelijk sinds 1 januari 2010 behoorlijk gewijzigd waardoor de heffing flink op kan lopen.

Tijdens de bespreking heeft de notaris het vermogen van Piet geïnventariseerd. Piet vertelde dat hij naast zijn privé vermogen onder meer een bedrijf (in een werkmaatschappij) heeft met een waarde van ongeveer 1 miljoen euro, maar dat hij van plan was om het bedrijf te verkopen. Zijn persoonlijke holding zou Piet wel in eigendom willen houden.

De notaris berekende vervolgens voor hem dat na verkoop van de werkmaatschappij bij overlijden ongeveer 400.000 euro aan erfbelasting en aanmerkelijk belang heffing zou moeten worden afgedragen! Piet begon plotseling heen en weer te schuiven op zijn stoel… en vroeg zich af of hier nog een oplossing voor kon worden bedacht.

De notaris wist hier wel een oplossing voor. Piet moest de onderneming niet verkopen, maar laten vererven naar zijn kinderen. Dan kon deze heffing nagenoeg in zijn geheel worden voorkomen! De kinderen moeten dan wel 5 jaar aandeelhouder blijven van de onderneming. “Maar dat kan toch niet” merkte Piet op, “zo eenvoudig bijna 400.000 euro “verdienen”?”

Piet besliste vervolgens met zijn kinderen te gaan overleggen wat zij ervan zouden vinden om bij overlijden aandeelhouder te worden van de onderneming. Op de terugweg naar huis bedacht Piet bij zichzelf: toch eens vaker bij de notaris langs gaan….

Geschreven door mr. G. van der Heiden
Notaris, specialist estate planning, ondermersadviseur bij Notariskantoor Van der Heiden

Sinds 1 januari 2010 moet er vaak behoorlijk afgerekend worden over (beleggingsvermogen) in besloten vennootschappen. Er zijn verschillende manieren om deze heffing te voorkomen. Gijsbert van der Heiden heeft zich in zijn werkzaamheden toegelegd op mogelijkheden om deze heffing te voorkomen.
Terug

Enkele klanten aan het woord

notaris van der heiden

Een goed juridisch en fiscaal advies is voor Notariskantoor Van der Heiden belangrijker dan een akte passeren. Als Notariskantoor hechten wij aan verdieping. Wat is er op tegen om onze drive te vertalen in juridisch en fiscaal unieke oplossingen?

Onze gegevens
Volg ons

Routeplanner