Welke erfenis laat u na en welke erfenis neemt u mee?

Welke erfenis laat u na en welke erfenis neemt u mee?23-01-2024
Heeft u weleens nagedacht over de erfenis die u na zult laten?

Wellicht dat u bij deze vraag direct nadenkt over de omvang van uw vermogen. Dat kan ik me wel voorstellen, bij een erfenis denken we toch in eerste instantie aan een financieel belang.

Naarmate ik langer in de praktijk werkzaam ben, ga ik echter steeds meer merken dat een erfenis veel meer is dan een financieel belang. U kunt met uw nalatenschap iets overdragen wat veel dieper gaat. In een erfenis zit emotie.

Als voorbeeld wil ik noemen de situatie waarin kinderen ongelijk behandeld worden, dus de ene erfgenaam ontvangt meer dan de andere erfgenaam. De afhandeling van een dergelijke nalatenschap is geen sinecure. De problemen zijn eigenlijk al bij voorbaat duidelijk. Deze nalatenschap gaat veel emotie los maken en dan zal de afhandeling naar verwachting niet geruisloos verlopen. Wat doet dit met de kinderen die minder ontvangen, maar minstens zo belangrijk: wat doet dit met de kinderen die meer ontvangen? En wat doet dit met de relatie tussen de kinderen onderling?

Een vraag die aan de erfgenamen gesteld kan worden is welke erfenis ze meenemen?

Er zijn mensen die hun leven voor een groot gedeelte laten beheersen door de erfenis die ze meenemen. Ze hebben een erfenis ontvangen, hierin zijn ze min of meer benadeeld en dit nemen ze dagelijks met zich mee. Onder het mom van eerlijkheid en recht hebben ze –onbewust- besloten dit nooit te zullen laten rusten. Mensen gaan ermee naar bed en worden ermee wakker.

Als notaris neem je bovenstaande overwegingen mee bij het opmaken van een testament en bij het afhandelen van een nalatenschap.

Uiteraard kan je als notaris niet de inhoud van het testament bepalen, maar je probeert wel duidelijk te maken welke emoties de inhoud van een bepaald testament los zullen gaan maken.

Bij de afhandeling van een nalatenschap streef je ernaar dat de nalatenschap ook emotioneel afgewikkeld wordt. Je adviseert mensen om hetgeen hun is nagelaten los te laten en de nalatenschap niet hun hele leven mee te blijven dragen.

Geschreven door mr. G. van der Heiden
Notaris, specialist estate planning, ondernemersadviseur bij Notariskantoor Van der Heiden
Terug

Enkele klanten aan het woord

notaris van der heiden

Een goed juridisch en fiscaal advies is voor Notariskantoor Van der Heiden belangrijker dan een akte passeren. Als Notariskantoor hechten wij aan verdieping. Wat is er op tegen om onze drive te vertalen in juridisch en fiscaal unieke oplossingen?

Onze gegevens
Volg ons

Routeplanner